‘TRASH HERO GO GREEN’ JABATAN KESELAMATAN SUNTIK KESEDARAN JAGA ALAM SEKITAR

on .

UUM ONLINE: Sudah menjadi tanggungjawab bersama apabila menyentuh tentang isu kebersihan alam sekitar sama ada di dalam kampus mahupun di luar kampus. Atas rasa kesedaran betapa pentingnya menjaga alam sekitar dan pemandangan di sekitar Sintok, 'Trash Hero Go Green' Jabatan Keselamatan UUM telah mengadakan program khidmat masyarakat dengan mengutip sisa sampah sarap di sepanjang jalan, baru-baru ini.

10,000 LANGKAH MENUJU PUNCAK VISTA SAMBIL TANAM POKOK

on .

UUM ONLINE: Menghayati keindahan alam semulajadi kampus hijau sambil berjalan beramai-ramai menjadi satu pengalaman yang cukup bermakna sekali gus mempromosikan gaya hidup sihat.

Biro Sukan Dan Rekreasi Chance Club, Adilah Ishak berkata, menerusi aktiviti santai ini, peserta dapat meluangkan masa beramah mesra setelah bertungkus lumus bekerja di pejabat bagi mengukuhkan silaturahim dalam membina pasukan kerja yang mantap.

HASIL JUALAN TUDUNG TAJA SARAPAN PERCUMA

on .

UUM ONLINE: Kaya dengan sifat pengasih dan prihatin terhadap mahasiswa yang memerlukan mendorong Pusat Pengajian Teknologi Multimedia dan Komunikasi (SMMTC) membuat jualan amal demi memberi sarapan percuma setiap pagi.

Pengarah Projek, Dr. Adibah Ismail, menerusi Projek Jualan Amal Tudung Terpakai yang dianjurkan oleh Jabatan Komunikasi ini merupakan sebahagian daripada inisiatif Jabatan untuk membantu para pelajar yang memerlukan.

STML GO GREEN 2019 RANCAKKAN PEMBANGUNAN LESTARI

on .

UUM ONLINE: Mengangkat tema Industrial Revolution Towards Sustainability,  program STML Go Green 2019 mendapat sambutan dan respon positif daripada Kerajaan Negeri Kedah dan warga kampus.

Kemunculan Optimus Prime (Transformer) dan aksi persembahan Gendang Silat oleh Pelajar Sekolah Kebangsaan Dato’ Syed Nahar, Pameran industri dan niaga menceriakan program yang berlangsung di Foyer Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML).

ERT JALANI KURSUS ASAS KESELAMATAN KEBAKARAN

on .

UUM ONLINE: Pasukan Tindakan Kecemasan (ERT) Universiti Utara Malaysia (UUM) telah menjalani Kursus Asas Keselamatan Kebakaran di Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Wilayah Tengah di Kuala Kubu Bharu, baru-baru ini.

Pasukan ERT UUM telah ditubuhkan oleh pihak universiti pada tahun 2017 dengan kekuatan anggota seramai 36 orang sebagai persediaan jika berlaku sebarang kecemasan di dalam kawasan universiti, pasukan ini akan dikerah untuk membantu sementara menunggu ketibaan pasukan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

UUM UNGGULI PETRON ROAD SAFETY DIGITAL CHALLENGE

on .

UUM ONLINE: UUM muncul Johan bagi kategori Institusi dengan skor sebanyak 724,250 mata sekali gus menerima wang tunai RM3,000 dalam Petron Road Safety Digital Challenge yang berlangsung di Dewan Muádzam Shah, semalam.

Tempat kedua dimenangi oleh Universiti Teknologi Mara Cawangan Pulau Pinang dengan catatan 205,710 mata merangkul wang tunai RM2,000 diikuti Universiti Tenaga Nasional (Uniten) dengan 127,800 mata dengan wang tunai RM1,000.

DUA JAM REDAH TREK MENCABAR SEPANJANG 12 KILOMETER

on .

Pecinta alam dan penggemar sukan lasak menyahut cabaran meredah hutan sejauh 12 kilometer (km) dalam Simulasi UUM Rainforest Trail Run yang berlangsung di UUM, baru-baru ini.

Juruteknik Elektrik KTMB, Hairul Johari berkata, larian ini merancakkan sukan ekstrem yang mempromosikan gaya hidup sihat di kalangan masyarakat serta memberi peluang untuk beriadah secara santai.

Menurutnya, peserta perlu melalui jalan denai yang sempit, curam selain jalan batu kerikil hingga ke sempadan hutan simpan UUM.

PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT SLCP, KG. NELAYAN, PULAU PERHENTIAN, TERENGGANU

on .

Program khidmat masyarakat bersama penduduk Kg. Nelayan, Pulau Perhentian, Terengganu ini dianjurkan oleh Unit Bahasa Antarabangsa, Jabatan Pengajian Bahasa, SLCP, UUM pada 29-30 Jun 2019. Program Khidmat Masyarakat ini merupakan salah satu tanggungjawab sosial warga Pusat Pengajian Bahasa, Tamadun dan Falsafah kepada masyarakat sekeliling. Usaha ini merupakan tanda keprihatinan staf Unit Bahasa Antarabangsa, Pusat Pengajian Bahasa, SLCP, UUM terhadap murid-murid di Sekolah Kebangsaan Pulau Perhentian Terengganu. Oleh itu, program khidmat masyarakat ini dilaksanakan bagi memberikan pendedahan mengenai bahasa Antarabangsa kepada murid-murid di sekolah tersebut. Staf dari Unit Bahasa Antarabangsa, SLCP telah mengadakan beberapa kelas pengajaran bahasa Antarabangsa dan mengadakan aktiviti- aktiviti yang bersesuaian selaras dengan matlamat sekolah yang ingin menjadikan sekolah tersebut sebagai “Edutourism School”.

KONGSI ILMU MELALUI JARINGAN MASYARAKAT BERSAMA PENDUDUK KAMPUNG SUNGAI BADAK

on .

Berteraskan moto Ilmu, Budi, Bakti, seramai 43 pelajar Pusat Pengajian Pelancongan, Hospitaliti dan Pengurusan Acara (STHEM) dan staf dari Pusat Kerjasama Universiti-Industri (CUIC) telah mengadakan aktiviti jaringan masyarakat dalam Program Kemasyarakatan dan Penghijauan Kampung Sungai Badak, Gurun, baru-baru ini.

Pengarah CUIC, Prof. Madya Dr. Marlin Marissa Malek berkata, gandingan usaha itu adalah untuk merealisasikan hasrat ‘reason for existence’ universiti bagi menyumbang kembali kepada masyarakat, lebih-lebih lagi dengan usaha bersepadu antara staf CUIC dan juga pelajar STHEM.